Monument Loosduinen, Loosduinse Hoofdstraat

Kunstenaar/ontwerper: Pieter Biesiot (1890-1980) en M.M. Oosenbrug
Onthuld op 26 april 1955 door toenmalig burgemeester Frans Schokking.

Aan de Loosduinse Hoofdstraat, op de hoek met de Lippe Biesterveldweg en de Bram Frosstraat, vindt men het bevrijdingsmonument ter nagedachtenis aan 24 Loosduinse verzetsstrijders die tijdens de Tweede Wereldoorlog het leven lieten.

Direct na 1945 werd op deze plek een houten kruis geplaatst om de gevallen verzetsstrijders te herdenken. Het huidige monument kwam tot stand op initiatief van de Stichting Bevrijdingsmonument Loosduinen en nam op 26 april 1955 de plaats in van het oude houten kruis. Het monument werd vervaardigd door Pieter Biesiot en M.M. Oosenbrug.

Pieter Biesiot was een Haagse beeldhouwer, meubelontwerper en tekenaar. Biesiot ontwierp meerdere graf- en oorlogsmonumenten. Zijn werk heeft veelal een religieus karakter. M.M. Oosenbrug was een Haagse steenhouwer die tijdens de oorlog in het verzet actief was. Oosenbrug is tevens één van de oprichters van Stichting Nationale Herdenking ‘s-Gravenhage.

Het monument Loosduinen bestaat uit een stenen obelisk met daarop een uit de as herrijzende bronzen feniks. Deze feniks staat symbool voor de onsterfelijkheid, en is een eerbetoon aan de omgekomen verzetsstrijders. Op de voorzijde van de obelisk staan de namen van de 24 strijders. Er worden bovendien vele andere verzetsstrijders geëerd in de straatnamen van de straten in deze buurt, zoals Rú Paré, Johannes Frans Le Griep en Anton de Kom.

Lees meer…