Trekvlietplein

Kunstenaar/ontwerper: verscheidende
Onthuld op: 2012

Bij de poort die toegang biedt tot de Gemeentewerf van de Dienst Stadsbeheer aan het Trekvlietplein vindt men vier herdenkingsmonumenten. Deze herdenkingsmonumenten werden in 2012 op deze plaats samengebracht. Het gaat om drie plaquettes die aan de muur bevestigd zijn en één zuil. Deze vier monumenten herdenken in totaal 34 Haagse gemeenteambtenaren die de Tweede Wereldoorlog niet overleefden. Zij waren werkzaam bij de Gemeentelijke plantsoenendienst, het Gemeentelijke Energiebedrijf, het Gemeentelijke Gasbedrijf en de Gemeentelijke Reinigingsdienst; voorlopers van de huidige Dienst Stadsbeheer, de Haagse Milieu Services en Eneco. De omgekomen ambtenaren hadden een Joodse achtergrond, waren Jehova’s getuige, zaten in het verzet, waren als dwangarbeider aan het werk gezet, of waren slachtoffers van bombardementen of mislukte lanceringen van V2 raketten. De monumenten werden in de eerste jaren na de oorlog vervaardigd, en bevonden zich voorheen bij de verschillende gemeentelijke diensten.

De meest linkse plaquette is gewijd aan Cornelis Geers (1910-1945), medewerker van de Gemeentelijke Plantsoenendienst. De plaquette werd kort na de oorlog opgehangen op het kantoor van de dienst aan de Gaslaan 161. Met de verhuizing van de gemeentedienst naar de Huygenspark 31 verhuisde de plaquette mee. Vervolgens heeft de plaquette gehangen bij het Groenbedrijf aan de Marie Heinenweg in het Zuiderpark. In 2012 is de plaquette bij het Trekvlietplein opgehangen.

De middelste plaquette is gewijd aan de medewerkers van het Gemeentelijke Electriciteitsbedrijf. De plaquette werd op 7 december 1947 onthuld in de vestibule van het GEB aan De Constant Rebecqueplein . De bronzen plaquette kwam tot stand door een geldinzameling onder het personeel van het energiebedrijf. Het herdenkingsmonument werd ontworpen door beeldhouwster Gra Rueb. In 1996 verhuisde de plaquette naar het Leeghwaterplein, vervolgens werd het in 2002 opgehangen in de hal van het kantoor aan de Loosduinseweg. In 2012 werd hij aan de muur bij het Trekvlietplein bevestigd.

De derde plaquette is opgedragen aan de medewerkers van het Gemeentelijke Gasbedrijf. De plaquette herdenkt 17 medewerkers. Dit monument werd op 3 mei 1946, een jaar na de bevrijding, onthuld door toenmalige  wethouders dr. Bas van Tempel en mr. G van den Oever.

De herdenkingszuil herdenkt de zeven omgekomen medewerkers van de Gemeentelijke Reinigingsdienst. Het monument werd onthuld op 1 juli 1946, als opening voor de feestelijkheden ter ere van het 75 jarige bestaan van de dienst. De zuil werd vervaardigd door J. H. C. van der Hoeven. Oorspronkelijk waren de namen van de slachtoffers in de zuil gehakt. Tegenwoordig staan zij op een plaquette dat aan de zuil is bevestigd.

Lees meer…

De Herdenking
Bij de monumenten aan het Trekvlietplein wordt jaarlijks op 4 mei, om 10:00 uur tot 10.30 uur, een herdenking gehouden.